Recepti za Propremu Divlje Peradi

PECENE DIVLJE PREPELICE

Ocupaj 6 prepelica, izvadi im utrobu, dobro ih operi i naribaj sa solju i paprom. Oblozi ih naokolo s ploskama mesnate slanine, privezi koncem da slanina ne sklizne tokom pecenja i stavi ih peci na maslac i malo vode u pecnicu. Kad su gotove, odstrani slaninu, rascini prepelice i stavi na posudu za serviranje. K soku uspi brasna, a kad se malo zgusne dolij mjesavinu od vode i kiselog vrhnja pa kratko prokuhaj i preli po pecenim prepelicama. Naokolo ukrasi przehim ploskama od sunke ili slanine i kuhanom rizom. Ova kolicina je obicno dostatna za 5-6 osoba.

Na isti nacin mogu se pripremiti i pecene sljuke.
 

RIZOTO OD PREPELICA

Natari solju i paprom 3 ociscene i na manje komade razrezane prepelice. Na maslac stavi luk i kad se luk zazuti stavi gore prepelice da se pokrivene pirjane. Nakon 15-tak minuta dodaj gore 250 g rize i 3 salice vode (3/4 litre) vode, pa jos dosoli ili dodaj malo vegete. Kuhaj dok riza ne postane mekana, pazi da se riza previse ne raskuha. U zadnjih 10-tak minuta kuhanja ubaci unutra 2 salice prokuhanog zelenog graska. Kad je sve gotovo istresi na posudu za serviranje, ukrasi persunom i serviraj sa frisko ribanim parmezanom.

Na isti nacin moze se pripremiti i rizoto od divljih golubova.
 

JAREBICE S PECURKAMA

Ocupajte jarebice, odstranite im utrobu i dobro isperite. Natarite ih maslacem u koji je umijesana sol, papar, mazuran i sok od limuna. U unutarnji dio jarebice stavite vezicu persunova lisca i jednu grudicu priredjenog maslaca sa mirodijama. Jarebice oblozite tankim ploskama od dimljene slanine, zavezite sa kuhinjskom spagom i pecite u pecnici na malo maslaca, 1/2 salice vina i 1/2 salice vode. Polijevajte jarebice cesto sa sokom i dolijte jos vina i vode ako je potrebno. Posebno na malo maslaca poprzite oko 1/2 kg tanko narezanih pecuraka. Ubacite pecurke oko jarebica u zadnjih 15 minuta pecenja. Kad su jarebice gotove skinite s njih slaninu, izrezite ih na manje komade pogodne za serviranje, stavite na posudu za serviranje i drzite na toplom do serviranja. Propasirajte umak od gljiva i slaninu od pecenja jarebica te dodajte 2 zlice kiselog vrhnja razmucenog sa malo vina i prokuhajte kratko. Na ploske narezite 2-3 zemicke ili slicnog peciva i poprzite ih na maslacu. Rasporedite zemicke oko priredjenih jarebica i servirajte sa umakom i zelenom salatom.

Na isti nacin moze se pripremiti i fazan samo sto mu se prije pecenja u utrobu umijesto vezice persina stave dvije kiselkaste jabuke.
 

DIVLJA PATKA ILI TETRIJEB IZ RASOLA

Ocerupajte i ocistite divlju patku ili tetrijeba, naribajte s borovicama, iglicama od crnogorice i solju. Prelijte tako pripremljenu patku ili  tetrijeba s ohladjenim rasolom. Ostavite da stoji u rasolu: patka  treba najmanje dva dana a tetrijeb 3 do 4 dana. Priredite dodatni rasol ako je potrebno. Kad je meso napacano izvadite ga iz rasola, nabodite slaninom i stavite peci na maslac i zelenje iz rasola. Dolijevajte sa ostatkom procijedjenog rasola ako je potrebno. Napravite lagani svijetli zaprzak, dolijte ga s 2 dl kiselog vrhnja razmucenog s malo rasola i vode. Protisnite umak kroz sito ili pasirku, lagano prokuhajte i servirajte s rizom, rezancima ili zlicnjacima.

Back