Recepti za Pripremu Srne i Jelena

NARAVNO PECENI SRNECI BUT OD MALE SRNE

Maloj srnecoj buti odstranite kozice, natarite je solju i paprom, nabodite sa dosta suhe slanine i polozite u posudu za pecenje. Prelijte but sa vrucim maslacem, dodajte 1/8 litre crvenog vina i malo juhe, pa pecite uz marljivo polijevanje sokom u kojem se but pece. Dodajte jos juhe ako se tekucina jako zgusnula. Kad je meso gotovo, izvadite ga, narezite na ploske, oblozite narancinim ploskama i ostavite na toplom mijestu. Preostalom soku dodajte 1.5 dl kiselog vrhnja i 1/2 salice soka od rajcica. Propasirajte, prokuhajte i prelijte umak preko mesa. Servirajte s kroketima od krumpira i salatom od crvenog zelja.
 

SRNECI BUT IZ RASOLA

Srnecoj buti (obicno od vece srne), odstranite kozice i prelijte je ohladjenim rasolom. Ostavite da odstoji preko noci. Slijedeci dan izvadite meso, naribajte ga solju i paprom te nabodite suhom slaninom. U posudu za pecenje stavite zelenje iz rasola i 2 do 3 zlice rastopljenog putra ili suncokretova ulja i pola salice rasola. Stavite sve da se pece u pecnici. Polijevajte cesto sa sokom od pecenja. Kada je but na pola pecen, dodajte soku od mesa 1.5 dl kiselog vrhnja i 1 dl rasola, dobro promijesajte te prelivajte but povremeno tim sokom. Narezite na tanke listice 200 g gljiva i predinstajte ih kratko na vrlo malo ulja te ostavite sa strane do upotrebe. Kad je meso peceno izvadite ga na dasku za rezanje i narezite na komade pogodne za serviranje. Ukrasite meso sa malo kopra, nakapajte sa malo kiselog vrhnja i garnirajte sa nekoliko kriski limuna sa strane. Preostali sok propasirajte, te mu dodajte 1 dl kiselog vrhnja pomijesanog sa 3 zlice brasna i 1/2 salice juhe ili vode i pripremljene gljive. Umak stavite u ugrijanu posudu za umake i servirajte sa mesom i tijestom ili zlicnjacima.

Na isti nacin mozete prirediti i but od jelena samo sto bi but od jelena trebao biti malo dulje u rasolu (otprilike 5-6 sati duze nego srna).

RAGU OD SRNE ILI JELENA

Od mladih zivotinja mozete prirediti pecenje a da ga ne stavljate u rasol. Meso nabodite slaninom, posolite prema ukusu, nakapajte ga sa malo soka od limuna, premazite sa malo omeksalog putra ili margarina i umotajte u papir za pecenje ili foliju. Otprilike 15-tak minuta prije nego je meso peceno, odstranimo foliju i ostavimo meso da se zarumeni. Meso narezite na lijepe komadice za serviranje, ukrasite s borovnicama i listovima svjezeg persuna. Posluzite sa raznim kuhanim povrcem i raznim salatama.

GULAS OD SRNETINE

Narezite na kockice oko 60 dkg srnetine, posolite je i samo malo popaprite. Na rezanoj slanini pecite 1/4 kg na kockice narezanog luka. Kad je luk lagano pozutio dodajte priredjeno meso, pospite sa malo slatke crvene paprike i kuhajte 15-tak minuta. Nakon toga dodajte k mesu 1 zlicu umaka od rajcica razredjenog sa 1/2 salice vode ili juhe i kuhajte dok meso ne omeksa. Meso pobrasnite sa malo brasna, promjesajte dobro i prokuhajte par minuta da se brasno zapece. Dolijte sa malo juhe ili vode i 1 zlicom umaka od rajcica u koji ste umijesali 1/2 salice vina. Najbolje je uzeti vino koje cete servirati kasnije uz obrok. Kad prokuha dodajte 1.5 dl slatkog vrhnja, lagano prokuhajte, probajte umak i dosolite ili dopaprite ako je potrebno. Servirajte sa zlicnjacima ili valjuscima.

Na isti nacin mozete prirediti i gulas od jelena. Gulas od jelena je bolji ako jelen odstoji jedan dan u rasolu.
 

RAGU OD SRNE ILI JELENA

Odstranite kosti od pecenih srnecih ili jelenjih ledja i narezite ga na kocke. Ostavite sa strane dok pripremate ostalo. Na maslacu ili margarinu poprzite nakosani luk i na tanke ploskice narezanu mrkvu, korijen od persuna, malo narezanog korijena od gingera (ingver) i celera. Dodajte priredjeno meso i par listova lovora. Kratko prokuhajte, pobrasnite s malo brasna i kuhajte 15-tak minuta. Dolijte s govedskom juhom i opet prokuhajte. Odvojite meso od umaka i umak propasirajte. Prokuhajte umak sa malo soka od limuna i vratite meso natrag u propasirani umak. Na duboki tanjur za serviranje ili nisku zdjelu za serviranje poslozite kuhanu rizu u hrpice dovoljno velike za serviranje i ali medjusobno povezane u krug, tako da sredina ostane slobodna ali da tekuca smjesa ne moze iscuriti okolo. U sredinu izrucite ragu, ukrasite sa listicima friskog persuna i spiralama od limunove korice. Servirajte toplo.

Na ovaj nacin mozete prirediti i ragu od nepecenog srneceg ili jelenjeg mesa, samo sto u tom slucaju morate meso duze kuhati. 

Ragu od zecetine ili ostale divljaci moze se praviti i servirati na isti nacin. Umijesto rize mozete uzeti rezance ili cak pire krumpir.
 
 

Back